Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

H-8 (1958)

Ενα διαμαντάκι από την πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία, και πιο συγκεκριμένα μία Κροατική παραγωγή.
Γυρισμένη το 1958 αναφέρεται σε μία πραγματική ιστορία. Ενός αυτοκινητιστικού δυστυχήματος μεταξύ ενός φορτηγού και ενός λεωφορείου, μία βροχερή νύχτα στον δρόμο που ενώνει το Βελιγράδι με το Ζάγκρεμπ. Υπαίτιος ένας τρίτος οδηγός, ο οποίος ποτέ δεν εντοπίσθηκε, και το μόνο στοιχείο για την ταυτότητά του, ήταν η αρχή της πινακίδας του H8.
Στο πρώτο δεκάλεπτο, μας δίνεται εν τάχει όλη η ιστορία, από την στιγμή που οι δύο οδηγοί ξεκινούν από τον προορισμό τους, ως την στιγμή του δυστυχήματος. Με ένα ντοκουμενταρίστικο ύφος,δοσμένο με ένα κοφτό μοντάζ, με τρομακτική μουσική, και μία απειλητική αφήγηση,που αυξάνουν την ένταση μέχρι την στιγμή της σύγκρουσης


 


















Ο σκηνοθέτης μετά από αυτό το κρεσέντο, μας μεταφέρει και πάλι στην αρχή, μόνο που τώρα παίρνει τον χρόνο του, για να μας παρουσιάσει τους επιβάτες και τους οδηγούς και των δύο οχημάτων,καθώς και την ρουτίνα, ή τα απρόοπτα που μπορεί να συμβούν σε ένα μεγάλο ταξίδι.Μας γνωρίζει με τον καθένα ξεχωριστά, μας κάνει να νοιαστούμε για αυτούς, να αγωνιούμε αν σε λίγη ώρα και ποιοι θα είναι νεκροί η ζωντανοί.Να συνειδητοποιήσουμε ότι πίσω από κάθε αριθμό θέσης, κάθε νεκρό η τραυματία, κρύβεται μια ανθρώπινη ύπαρξη.




Με αφορμή το τραγικό γεγονός ο Nikola Tanhofer κάνει κυρίως μία ταινία χαρακτήρων,  ανθρώπων απλών, με τις αγωνίες τους, τα όνειρά τους,ακόμα και τις σκοτεινές στιγμές τους.
Η ταινία βγάζει έναν διδακτισμό σε σχέση με τον ασυνείδητο οδηγό, αλλά αυτό είναι λογικό και λόγου του θέματος, αλλά κυρίως, ότι πριν την έλευση της τηλεόρασης, ο κινηματογράφος είχε εκτός από την ψυχαγωγία, και τον ρόλο της ενημερώσης εν είδει επικαίρων. .
Μια ταινία που περιμένει να ανακαλυφθεί, ένα μικρό αριστούργημα που ψηφίστικε ως η καλύτερη Κροατική ταινία όλων των εποχών.

H...8(1958)

http://www.imdb.com/title/tt0051693

Γιουγκοσλαβία/Κροατία

Ασπρόμαυρη 105 λεπτά

Βαθμολογία 10

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου