Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Town Without Pity(1961)

ελλ.τίτλος : Υπόθεση βιασμού



















Σε μια μικρή Γερμανική πόλη, τέσσερις στρατιώτες από μία κοντινή Αμερικανική βάση βιάζουν μια νεαρή κοπέλα. Με την ενοχή τους αναμφισβήτητη, το ζητούμενο είναι πώς το θύμα διαλύεται ψυχολογικά και στιγματίζεται κοινωνικά, μέσα από την διαδικασία της δίκης.
Βασισμένο πάνω σε μια νουβέλα του Manfred Gregor το δικαστικό αυτό δράμα, με ένα θέμα ταμπού για την εποχή του όπως αυτό του βιασμού, και τις συνέπειες που έχει, όχι μόνο στα άτομα, αλλά και στον μικρόκοσμο μιας μικρής επαρχιακής πόλης.
Πρωταγωνιστής ο Kirk Douglas στον ρόλο έμπειρου, πολυμήχανου  αλλά και κυνικού συνηγόρου υπεράσπισης, ο οποίος όμως αμφιταλαντεύεται ηθικά μεταξύ της υπεράσπισης των πελατών του και στο να προστατέψει το νεαρό κορίτσι από την διαπόμπευση. Μια ακόμα μεγάλη ερμηνεία από έναν από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς, που ανέδειξε ο παγκόσμιος κινηματογράφος. Κορυφαία τα τελευταία είκοσι λεπτά, όπου παίζει με την γλώσσα του σώματος η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα λόγια του.



Επίσης αρκετά καλοί είναι και οι υπόλοιποι ηθοποιοί, αλλά θα ξεχώριζα τον Hans Nielsen στον ρόλο του πατέρα της κοπέλας. Έξοχη επίσης η μουσική του Dimitri Tiomkin με το ομώνυμο τραγούδι από τον Gene Pitney, να ακούγεται πιο θλιμμένο από ποτέ.
Πρόκειται για μια σκληρή και ρεαλιστική ταινία, που βοηθιέται από την φωτογράφιση σε φυσικούς χώρους, και το κρύο και συννεφιασμένο περιβάλλον.
Με ένα σκοτεινό θέμα, όπως ο φθόνος και η μισαλλοδοξία μιας επαρχιακής πόλης, το οποίο συνοψίζεται στα λόγια της δημοσιογράφου στον συνήγορο :" Η ασχήμια είχε μια ωραιότατη δίκη εναντίον της ομορφιάς σήμερα"
Η ταινία πέρασε απαρατήρητη τον καιρό που πρωτοπροβλήθηκε, κάποια βραβεία που πήρε ήταν μόνο για την μουσική της. Αξίζει να την ανακαλύψετε και δεν θα χάσετε. 


Town Without Pity

http://www.imdb.com/title/tt0055539

ΗΠΑ

Ασπρόμαυρη 105 λεπτά

Βαθμολογία 9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου