Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Le cercle rouge(1970)

ελλ.τίτλος: Ο κόκκινος κύκλος




















Το 1970 ο Jean-Pierre Melville με την 12η και πιο πετυχημένη εμπορικά ταινία του, τον κόκκινο κύκλο, γυρίζει μια ελεγεία πάνω στον κώδικα τιμής του Γαλλικού υπόκοσμου.
Ο Corey (Alain Delon) ένας μόλις αποφυλακισμένος κακοποιός συναντιέται τυχαία με τον Vogel (Gian-Maria Volonte) φυγά από τα χέρια του νόμου. Αποφασίζουν να κάνουν το μεγάλο κόλπο μαζί με τον Jansen (Yves Montand), ένα αλκοολικό πρώην μπάτσο. Στο κατόπι τους ο επιθεωρητής Mattei (Bourvil) ο οποίος ψάχνει απεγνωσμένα για πληροφοριοδότες στο νυχτερινό Παρίσι.
Ο Melville χωρίς να κρύψει ποτέ την αγάπη του για τις Αμερικανικές γκανγκστερικές ταινίες, φτιάχνει εδώ ένα αργό νουάρ πάνω στην φιλία, την πίστη και την ηθική των παρανόμων. Αντρες με καμπαρντίνες, καπέλα, τσιγάρο στο στόμα, περίστροφο στο χέρι, σε ένα κρύο και μουντό περιβάλλον, φωτογραφημένο από τον μεγάλο Henri Decaë, ενώ η πλήρης απουσία γυναικών εντείνει την απομόνωση των ηρώων.
 

Αξέχαστη η σκηνή του τρένου, η πρώτη ταινία αν δεν κάνω λάθος που χρησιμοποιήθηκε τηλεφακός για το zoom out, ενώ η ληστεία με την εικοσάλεπτη σιγή, είναι μία ευθεία αναφορά στον Jules Dassin και το ριφιφί του.
Μεγάλες ερμηνείες από όλους τους πρωταγωνιστές, αλλά ξεχωρίζει ο Yves Montand σαν ο αλκοολικός που ψάχνει μία τελευταία ευκαιρία, για να αποδείξει κυρίως στον εαυτό του ότι αξίζει ακόμα κάτι. 
Η ταινία είναι μία σπουδαία στιγμή του Γαλλικού σινεμά από τον μεγάλο αυτόν δάσκαλο του Ευρωπαϊκού νουάρ. Ένα αριστούργημα.


Le cercle rouge

 http://www.imdb.com/title/tt0065531

Γαλλία

Έγχρωμη 140 λεπτά

Βαθμολογία 10


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου